Kombucha haittavaikutukset

Niin kuin monen muun ruoan ja juoman kanssa, kombuchan liiallinen nauttiminen ei välttämättä ole terveellistä. Tutkimukset osoittavat, että kombuchan juojilta on löydetty päänsärkyä, ruoansulatuskanavan epämukavuutta ja muita sivuoireita (vaikkakin oireita on löydetty erittäin vähän).

Kombucha vaarat

Kombucha on fermentoitunutta teetä, jota on pidetty jo vuosisatojen ajan terveysjuomana.

Fermentoitumisprosessi tekee kombuchasta erittäin hyvän lähteen probiooteille, mitkä ovat eläviä organismeja jotka auttavat tasapainoittamaan hyvä- ja pahalaatuiset bakteerit suolistossa. Kombuchan hyötyihin luetaan mm. aineenvaihdunnan edistäminen, tulehdusten väheneminen ja immuniteettikyvyn parantuminen. Lisää voit lukea artikkelistamme kombuchan hyödyt.

Kombucha on käynyttä teetä. Se on hyvä probioottilähde, joka auttaa kehoa mm. painon pudotuksessa ja ruoansulatuksessa, mutta liiallinen käyttö saattaa myös tuoda esiim haittavaikutuksia.

Vaikka lista kombuchan hyödyistä on pitkä, ei se silti sovi kaikille.

Alla oleva lista esittelee potentiaaliset kombuchan haittavaikutukset. Haittavaikutuksia voi tulla liiallisesesta kombuchan juonnista tai ihan vain siitä, että kombucha ei sovi juuri sinun kehollesi.

Vatsan ärsyyntyminen

Vatsan ärsyyntyminen

Vaikka kombuchaa pidetään suoliston terveyden parantajan ja yleensä auttaa esimerkiksi ummetukseen ja peräpukamiin, liiallinen juominen saattaa johtaa myös ongelmiin.

Kombuchan on hapan juoma ja saattaa aiheuttaa pahoinvointia varsinkin ihmisillä, ketkä ovat yleisesti herkempiä happamille juomille.

Kombuchan nauttiminen kannattaa aloittaa hallitusti. Jos kehosi ei ole tottunu probiootteihin, niiden liiallinen saanti aiheuttaa helposti ripulia.

Happaman pH-arvon vuoksi kombuchan liiallinen kulutus saattaa johtaa pahoinvointiin ja/tai ripuliin.

Päänsärky

Päänsärky

Päänsärky on yksi kombuchan haittavaikutuksista. Päänsäryn tarkkaa lähdettä ei ole pystytty selvittämään, mutta kombucha sisältää kafeiinia ja alkoholia, jotka yksittäin tai yhdessä saattavat olla syyllisiä päänsäryn laukeamiseen.

Joillekin ihmisille kombucha aiheuttaa päänsärkyä. Syystä ei olla varmoja.

Asidoosi

Maitohappoasidoosi

Vaikkakin satunnaisen kombuchanauttijan ei tarvitse huolehtia tästä sivuoireesta, ne jotka juovat monia pulloja kombuchaa päivässä, saattavat olla vaarassa maitohappoasidoosille.

Kehon lihakset tuottavat orgaanisesti maitohappoja. Liiallinen kombuchan nauttiminen saattaa edesauttaa näiden happojen kertymisen verenkiertoon. Tällöin kehon pH-arvosta tulee liian hapan ja tämä puolestaan voi johtaa ongelmiin maksan ja munuaisten toiminnan kanssa.

Tilanteesta on vähän dataa, mutta kombucha on pystytty yhdistämään maitohappojen nousuun.

Maitohappoasidoosin vaivoihin kuuluu mm. lihassärkyä, pahoinvointia ja väsymystä, päänsärkyä, korkeaa sydämensykettä ja ihon/silmien kellastumista.

Liiallisen kombuchan nauttiminen saatta edesauttaa maitohappoasidoosia.

Lyijymyrkytys

Lyijimyrkytys

Happamat liuokset, kuten kombucha, liuottavat raskasmetalleja. Jos kombucha on valmistettu väärässä astiassa, saattaa käymisprosessin aikana liueta lyijyä ja muita raskasmetalleja juoman sekaan.

Kaupalliset kombucha-valmistajat tietävät toki nämä riskit ja on erittäin harvinaista, että raskasmetalleja on liuennut kaupallisen kombuchan sekaan.

Täysin väärin valmistettu kombucha saattaa sisältää pienissä määrin raskasmetalleja.

Hampaiden vahingoittuminen

Hampaiden vahingoittuminen

Happamat juomat, niinkuin kombucha, vahingoittavat hampaita ja ikeniä pitkillä aikaväleillä.

Jos haluat valmistautua tätä vaivaa vastaan, suosittelemme juomaan kombuchaa pillillä. Tällöin juomalla on mahdollisimman vähän kontaktipintaa itse hampaiden kanssa. Kombuchan juomisen jälkeen, voit huuhtoa suusi vedellä. Tämä auttaa poistamaan sokerit ja happamat ainesosat ikenistä ja hampaiden pinnalta.

Happaman pH-arvon ja sokerin vuoksi kombuchan liiallinen kulutus saattaa kuluttaa hampaita ja ikeniä.

Lihominen

Lihominen

Jos verrataan kombuchaa esimerkiksi limonadeihin, on kombuchassa noin 4-5 kertaa vähemmän sokeria. Limonadit eivät myöskään sisällä mitään olennaisia vitamiineja, kun taas kombucha tarjoaa suolistolle hyödyllisiä probiootteja.

Jos taas olet tottunut juomaan paljon vettä päivittäin ja nyt korvaa osan vedestä kombuchalla, saattavat päivittäiset kalorisi nousta.

Jos korvaat veden kombuchalla, nousee päivittäinen kalorimääräsi.

Allerginen reaktio

Erilaisia allergisia reaktioita

Haittavaikutuksia saattaa myös ilmaantua jos olet allerginen kombuchassa oleville ainesosille. Allergisen reaktion oireet vaihtelevat, mutta yleisesti havaitaan hengenahdistusta tai pahoinvointia juomisen jälkeen.

Kombucha tai sen sisältämät mausteet saattavat laukaista allergisen reaktion.

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi