Scobyn kasvatus

Jos haluat kasvattaa itsellesi oman scobyn, se onnistuu helposti tämän artikkelin avulla.

Scobyn kasvatus

Scobyn valmistus kotona

Scoby kasvatetaan valmiista kombuchasta, minkä voit ostaa lähikaupasta. Sen kasvattaminen kestää noin 2-6 viikkoa. Aika riippuu pitkälti kokonaan huoneistosi lämpötilasta ja startteri kombuchan vahvuudesta.

Scoby on siis selluloosainen matto, jossa asuu bakteeri- ja hiivaviljelmiä. Vaikka ostamassasi kombuchapullossa ei ole scobya, siinä on näitä bakteeri- ja hiivaviljelmiä, jotka alkavat rakentamaan itselleen kotia (eli scobya) kun kombuchaa fermentoidaan.

Scobyn kasvattaminen on erittäin samanlainen prosessi kuin itse kombuchan tekeminen.

Mitä kaikkea tarvitsen?

Tässä ohjeessa tehdään 1.5l seos, missä scobysi alkaa kasvamaan ja elämään seuraavan 2-6 viikon ajan.

Scobyn kasvatus ohje

Määrä Tuote
10 g vihreää irtoteetä
105 g ruokosokeria
3 dl Maustamatonta, pastöroimatonta kombuchaa

Maustamaton, pastöroimaton kombucha tarkoittaa esimerkiksi Puhdistamon luomu kombuchaa.

Yleensä kombuchan tekemisessä käytetään vihreää teetä, tai sekotusta mustasta ja vihreästä teestä, mutta scobyn kasvattamisen kannalta musta tee on tehokkainta. (paras tee kombuchaan)

Välineiksi voi riittää pienemmätkin vehkeet, mutta jos olet muutenkin alkamassa tekemään kombuchaa tai kasvattamaan monia scobeja, kannattaa suoraan hommata samat välineet kuin kombuchan tekemiseen (Kombuchan valmistamiseen tarvittavat välineet).

Scobyn kasvatus vaiheet

kattila

1.Kiehauta noin 5 dl vettä kattilassa ja sammuta liesi.

teepussi

2.Lisää musta tee haudutuspusseissa kattilaan ja anna hautua 20 min.

sokeri

3.Poista teepussit ja lisää sokeri. Sekoita, niin että sokeri liukenee veteen.

lämpömittari

4.Lisää teeseoksen sekaan 7 dl kylmää vettä ja sekoita. Tarkista, että seos on nyt vähän alle 30 asteista. Scobyn muodostavat bakteerit vahingoittuvat liian kuumissa olosuhteissa.

kaada neste

5.Kaada jäähtynyt teeseos lasiastiaan. Lisää sekaan myös 3dl kombuchaa ja sekoita. Jos kombuchapullon pohjalla on pieni selloloosainen matto, kaada sekin astiaan (jos ei ole niin ei hätää).

lasipurkki

6.Sido lasipurkin päälle kangasliina suojaksi ja sijoita purkki pimeään paikkaan huoneenlämppön tekeytymään.

kalenteri

7.Anna käydä 2-6 viikkoa. Voit tutkia scobyn muodostumista, mutta älä häiritse astiaa.

Mitä odottaa fermentaatioprosessin aikana?

Ensimmäiseen muutamaan päivään et huomaa, että mitään tapahtuisi seoksessasi. Muutaman päivän kuluttua huomaat, että pinnalle alkaa kertyä kuplia.

Seuraavaksi kuplat alkavat yhdistyä ja muodostavat erittäin ohuen, läpinäkyvän hillomaisen pinnan seokselle. Kuplia alkaa kertyä myös seoksen reunoilla. Tämä on hiilidioksidia fermentaatioprosessista ja tarkoittaa, että kaikki menee hyvin.

Kun scoby on kasvanut noin 0.5cm paksuiseksi se on valmis käytettäväksi (Tämä vaihe saavutetaan yleensä noin 2 viikossa. Välillä voi tulla viikossakin ja pahimmassa tapauksessa voi kestää jopa 6 viikkoa).

Neste, missä scobysi on kasvanut on todennäköisesti liian vahvaan. Sen voi heittää pois.

Mitä teen scobyllä?

Pieni scobysi saattaa näyttää erilaiselta kuin isommat scobyt, mutta ei hätää, se toimii silti hyvin. Voit valmistaa sen avulla kombuchaa. Katso kombucha ohje.