Kombucha – Tietoa taikajuomasta

Kombucha-juoma tunnettiin vähän aikaan sitten vain hipsterikahviloiden hittituotteena, mutta nyt se on valtaamassa hyllytilaa isoista kaupoista. Monet vannovat kombuchan terveellisiin ominaisuuksiin, mutta mitä tiede ja tutkimukset sanovat tästä?

Kombucha juoma

Kombucha-juoma

Kombucha (joskus suomeksi kombutsa) on erityinen nimi jollekin hyvin yksinkertaiselle eli, fermentoituneelle (käyneelle) teelle. Kombucha valmistetaan lisäämällä teehen sokeria, hiivaa ja hyödyllisiä bakteereja. Fermentaation aikana bakteerit hajoittavat sokerin ja teessä olevan kofeiinin ja muuttavat ne moniin orgaanisiin happoihin ja probiootteihin, jotka ovat hyvin ravitsevia ihmiskeholle. Esimerkiksi orgaanisia happoja on paljon B-vitamiinissa, minkä tiedetään olevan hyväksi aineenvaihdunnalle. Käymisprosessin vaikutuksena kombucha sisältää pienen määrän alkoholia (alle 0.5%) ja kuten simaakin, sitä ei myydä kaupassa alle 18-vuotialle.

Teille, jotka ette vielä ole ehtineet maistaa tätä nousevaa trendijuomaa, kombucha saattaa maistua aika epätavalliselta. Maku vaihtelee paljon mausteista riippuen, mutta maustamattoman kombuchan maku muistuttaa kuivan ja happaman omenasiiderin makua. Ensimmäisen fermentaation jälkeen maustamaton kombucha voidaan maustaa yrteillä, hedelmillä tai muilla mauilla. Suosituin makuyhdistelmä kombuchalle on inkivääri-lime.

Kombucha on vähän hapan, kupliva juoma, joka valmistetaan teestä fermentaatiolla. Kombuchaa nautitaan usein sen väitetyiden terveysvaikutusten vuoksi.

Mantsuria

Kombuchan alkuperä

Kombucha on lähtöisin Pohjois-Kiinasta, Mantšurian alueelta. Tarkkaa vuotta ei tiedetä, mutta kombuchaa juotiin jo yli 2000 vuotta sitten. Sieltä se levisi Japaniin ja auttoi mm. keisari Ingyonaa vatsaongelmien kanssa. Kun kauppayhdeydet kasvoivat, Kombucha levisi laajasti koko Japaniin ja Venäjälle. Muualle päin maailmaa kombucha levisi hyvin hitaasti. Vasta toisen maailmansodan aikaan kombucha levisi Saksaan ja 1950-luvulla se tuli suosituksi Ranskassa ja Pohjois-Afrikassa. 1960-lukuun mennessä sveitsiläistutkijat totesivat, että kombucha oli hyödyllistä suolistolle jogurtin tavoin.

Ei ole tietoa milloin kombucha saapui Suomeen, mutta suurempaa suosiota se on saavuttanut vasta lähivuosina.

Suolisto

Kombuchan hyödyt ja terveysvaikutukset

Kombuchan terveysvaikutuksia on monia. Tässä kappaleessa on tiivistetty yleiskatsaus, mutta jos haluat tietää aiheesta tarkemmin, lue laaja artikkelimme kombuchan terveysvaikutuksista.

Kombucha sisältää mm. probiootteja, hyvälaatuisia bakteereja ja hyvälaatuisia happoja. Nämä bakteerit asuttavat suolistomme, mikä tutkimusten mukaan saattaa parantaa monia ihmiskehon toimintoja. Aineenvaihdunta nopeutuu, vastustuskyky paranee ja suolisto elää terveemmin. Muita havaittuja vaikutuksen kohteita ovat mm. mielialan parantuminen, stressitason aleneminen, painon lasku, maksan terveyshyödyt, bakteerien torjunta ja apua syöpää, diabetestä ja sydänsairauksia vastaan.

Kun Kombuchaa juo, vatsassa alkaa tapahtumaan. Jokaisen keho reagoi tähän eri tavlla. Kokeile siis pienin määrin ensin.

Kombucha infograafi

Voit käyttää kuvaa omassa blogissa kopiomalla alla olevan koodin. Kuva sisältää linkin sivuillemme.

Hyvät kombucha-merkit kaupassa

Kombuchat sijaitsevat ruokakaupoissa yleensä limpparien ja energiajuomien lähettyvillä kylmässä.

Katso, että ostat oikeaa kombuchaa, etkä sokeroitua vettä. Helpoiten tunnistat hyvän tuotteen ainesosalistasta. Kombuchassa ei pitäisi olla mitään ylinmääräistä, tuote koostuu yleensä näistä raaka-aineista: vesi, kombucha bakteeri- ja hiivasieniviljelmä, vihreätee, ruokosokeri.

Eri makuja ja merkkejä on paljonkin. Meillä on paljon kokemuksia kombuchan maistelusta, lue artikkelimme parhaista kombuchat.

Miksi kombucha on niin kallista?

Kombuchan hinta kirjoitushetkellä on noin 3.5 € pienestä 0.33 dl pullosta. Limonadit tai muut vastaavat juomat maksavat usein 1 – 1.5 € samasta määrästä juomaa.

Valmistukseen tarvitaan elävä Scoby, eli hiiva-bakteeri-viljelmä. Scoby muuttaa raaka-aineet kombuchaksi ja voi huonosti jos sille syötetään huonoja raaka-aineita. Täten kombucha valmistetaan hyvistä raaka-aineista; luomu ruokosokerista ja hyvälaatuisesta vihreästä teestä. Lisäksi itse kombuchan fermentaatioprosessi on pitkä, jonka jälkeen vielä kombucha maustetaan lisäaineettomilla mausteilla. Tämä kaikki vaatii kombuchatehtaalta aikaa ja tarkkuutta. Ja se puolestaan vaatiin rahaa.

Juomien valmistuksessa siis mitä vaikeammat prosessit ja mitä kalliimmat raaka-aineet, sitä kalliimpi lopputuote. Tämän takia Kombucha maksaa esim. enemmän kuin limppari.

Miten kombuchaa nautitaan?

Kombucha nautitaan kylmänä. Voit juoda kombuchan jäiden kanssa ja tehostaen makua siihen sopivilla lisukkeilla. Esim. vadelma kombuchaan voit ripotella tuoreita vadelmia ja limeviipaleita.

Hyvä juontimäärä alkuun on 3-4 dl päivässä. Kombuchan vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Yleisiä merkkejä ovat suoliston toiminnan nopeutuminen, nopeampi aineenvaihdunta ja enemmän vessassa käyntejä. Suosittelemme aloittamaan rauhassa ja katsomaan miten sinun kehosi reagoi. Juontimäärän voi nopeasti nostaa esimerkiksi 3x 3dl päivässä, jos siltä tuntuu. Kuuntele kehoasi ja pärjäät mainiosti.

Kombuchaa ei suositella raskaana oleville henkilöille tai muille kenellä saattaa olla heikontunut immunisysteemi.

Kombuchan valmistaminen kotona

Kombuchaa on helppo tehdä myös kotona. Se on mukavaa puuhastelua ja kun alat oppimaan prosessia paremmin, saat aina juuri sellaista kombuchaa mitä itse haluat juoda. Tarvitset muutamia härpäkkeitä kuten lasiastian, pulloja ja lämpömittarin. Itse kombucha valmistetaan luomu ruokosokerista, vihreästä maustamattomasta teestä ja scobystä. Scoby pitää tilata netistä tai pyytää kombuchaa valmistavalta kaveriltasi.

Meillä on kattavat ohjeet kombuchan tekoon, käy lukemassa Kombucha ohje.

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi