Kombucha sieni – Mikä on scoby ja miten hoidat sitä?

Scoby

Tässä artikkelissa käydään läpi seuraavat asiat:

Mikä on scoby?

Scoby, eli suomeksi kombucha sieni, tulee englanninkielen sanoista “symbiotic culture of bacteria and yeast”. Scoby on selluloosainen matto, jossa asuu bakteeri- ja hiivaviljelmiä. Ne muuttavat makean teen kombuchaksi. Se on välttämätön osa kombuchan fermentaatioprosessia. (Mikä on kombucha?)

Scobyä saatetaan myös kutsua nimillä volgan sieni tai kombutsa sieni.

Scobyt eivät ole aina samannäköisiä, mutta tyypillisesti tunnistat kombucha sienen tiheänä, kumisena, vähän läpinäkyvänä pyörylänä, joka tuoksuu etikalta.

Scoby on selluloosainen matto, jossa asuu bakteeri- ja hiivaviljelmiä, jotka muuttavat makean teen kombuchaksi.

Mistä saan scobyn?

Scoby ilmaiseksi

Jokaisen kombuchafermentaation aikana syntyy uusi kombucha sieni. Kombuchantekoastian pintaan muodostuu uusi selluloosainen matto. Täten jokaisella kombuchan valmistajalla on yleensä paljon ylinmääräisiä scobeja. Jos siis tunnet muita, jotka valmistavat kombuchaa, antavat he todennäköiesti mielellään sinulle yhden. Ilmaisia scobeja voi myös kysellä erinäköisistä ryhmistä.

Osta Kombucha sieni

Scobeja voi myös tilata internetistä. On oltava kuitenkin tarkkana, että ostaa scobyn luotettavasta lähteestä, sillä huonosti kohdelluissa elävissä eliöissä saattaa olla ongelmia. Scoby toimitetaan sinulle pienessä määrässä kombucha-nestettä, missä se säilyy suhteellisen pitkään ja elää hyvin postipaketin sisällä.Natural Probio® originaali Scoby-sieni

Halvin löytäväni scoby luotettavalta toimittajalta.

(halvempi kuin mistään suomesta löytää)

Osta
amazon.de

Scobyn kasvatus

Scobeja voi myös kasvattaa itse. Tarvitset yhden pullon maustamatonta kombuchaa kaupasta, luomu ruokosokeria ja maustamatonta mustaa teetä. Kasvatuksessa voi mennä 3-6 viikkoa. Maustamattomassa kombuchassa on siis hyvänlaatuisia bakteereja ja hiivaa, jotka saadessaan ruokaansa (sokeri + tee) alkavat lisääntyä ja kasvattaa itselleen selluloosaista kotia (scobya).

Tarkat ohjeet scobyn kasvattamiseen löydät artikkelistamme Scobyn kasvatus.

scobyhotelli - kombucha sienen säilytys

Scobyhotelli

Scobyhotelli on kombucha sienien säilytyspaikka.

Scobyhotelli on lasipurkki, missä asuu yksi tai useampi scoby

Miten aloitan scobyhotellin?

Jos et käytä scobyasi fermentaatioon juuri tällä hetkellä, pitää se säilöä turvallisesti. Voit tehdä lasipurkista scoby-hotellin. Eli samanlailla kuin kombuchan fermentaatio aloitetaan, laitetaan lasipurkkiin startterinestettä eli maustamatonta kombuchaa ja scoby. Voit laittaa samaan astiin vaikka 10 scobya päällekkäin. Scobyt pärjäävät pelkällä startterinesteellä pitkään, mutta jos aiot säilöä scobejasi hotellissa viikkoja, lisäää teetä ja sokeria, jotta scobeiltasi ei lopu ruoka kesken. Laita kangasliina lasipurkin kanneksi ja säilö scobyt pimeään, huoneenlämpöiseen paikkaan. Lisää teetä hotelliin noin 2kk välein. Scoby-hotelilia ei kannata laittaa jääkaappiin tai pakastimeen, jotta scobyt eivät tulisi toimintakyvyttömiksi ja jotta hometta ei varmasti muodostuisi.

Miten pidän huolta scobyhotellista?

Pidä kaikki scobyt koko ajan nesteen peitossa. Koska scoby-hotellin kantena käytetään kangasta, osa nesteestä haihtuu ajan myötä. Laita purkkiin lisää kombuchaa tai tee/sokeri seosta kun näin tapahtuu.

Scobyt tarvitsevat ruokaa. Fermentaatioprosessi, missä scobyt syövät teetä ja sokeria on koko ajan käynnissä. Kun neste muuttuu liian etikkamaiseksi, tiedät että ravintoaineet ovat loppumassa. Lisää siis ainakin noin kahden kuukauden välein tuoretta kombuchaa tai tee/sokeri-seosta scobyhotelliin.

Saattaa myös olla järkevää puhdistaa scoby hotellia aika-ajoin. Itse vaihdan scobyt lasipurkista toiseen kolmen kuukauden välein.

Jos scobyhotellissa on paljon scobeja ja se näyttää täydeltä, kannattaa tarkkailla nestetilannetta. Minulla on käynyt niin, että vaikka scobyhotellissa on ollut paljon nestettä, iso kasa scobeja päällekkäin on saanut ylimmäisen scobyn nousemaan nesteen ylipuolelle ja kuivumaan.

Kuinka kauan scobyhotelli kestää?

Scobyt kestävät hyvinkin kauan, jos ne saavat ravintoaineita. Minulla on ollut scobeja hotellissa yli puolikin vuotta. Mitä kauemmin scobeja pitää, sitä tummemmaksi ne muuttuvat. Ne ovat silti käyttökelpoisia, mutta olen itse ottanut tavaksi luopua vanhemmista scobeista ja laittanut scobyhotelliin niiden tilalle uusia. Jos meinaat säilyttää kaikki scobysi, tila loppuu nopeasti kesken.

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi