Kombucha sieni – Mikä on scoby ja miten hoidat sitä?

Scoby

Mikä on scoby?

Scoby, eli suomeksi kombucha sieni, tulee englanninkielen sanoista “symbiotic culture of bacteria and yeast”. Scoby on selluloosainen matto, jossa asuu bakteeri- ja hiivaviljelmiä. Ne muuttavat makean teen kombuchaksi. Se on välttämätön osa kombuchan fermentaatioprosessia. (Mikä on kombucha?)

Scobyt eivät ole aina samannäköisiä, mutta tyypillisesti tunnistat kombucha sienen tiheänä, kumisena, vähän läpinäkyvänä pyörylänä, joka tuoksuu etikalta.

Scoby on selluloosainen matto, jossa asuu bakteeri- ja hiivaviljelmiä, jotka muuttavat makean teen kombuchaksi.

Mistä saan scobyn?

Jokaisen kombuchafermentaation aikana syntyy uusi kombucha sieni. Kombuchantekoastian pintaan muodostuu uusi selluloosainen matto. Täten jokaisella kombuchan valmistajalla on yleensä paljon ylinmääräisiä scobeja. Jos siis tunnet muita, jotka valmistavat kombuchaa, antavat he todennäköiesti mielellään sinulle yhden.

Scobeja voi myös tilata internetistä. On oltava kuitenkin tarkkana, että ostaa scobyn luotettavasta lähteestä, sillä huonosti kohdelluissa elävissä eliöissä saattaa olla ongelmia. Scoby toimitetaan sinulle pienessä määrässä kombucha-nestettä, missä se säilyy suhteellisen pitkään ja elää hyvin postipaketin sisällä.

Scobeja voi myös itse kasvattaa. Tarvitset yhden pullon maustamatonta kombuchaa kaupasta, luomu ruokosokeria ja maustamatonta vihreää teetä. Kasvatuksessa voi mennä 3-6 viikkoa. Maustamattomassa kombuchassa siis on hyvänlaatuisia bakteereja ja hiivaa, jotka saadessaan ruokaansa (sokeri + tee) alkavat lisääntyä ja kasvattaa itselleen selluloosaista kotia (scobya).

Scobyhotelli

Scobyhotelli on kombucha sienien säilytyspaikka.

Scobyt tarvitsevat ruokaansa, eli teetä ja sokeria elääkseen. Jos et käytä scobyasi fermentaatioon juuri tällä hetkellä, pitää se säilöä turvallisesti. Voit tehdä lasipurkista scoby-hotellin. Eli samanlailla kuin kombuchan fermentaatio aloitetaan, laitetaan lasipurkkiin startterinestettä eli maustamatonta kombuchaa ja scoby. Voit laittaa samaan astiin vaikka 10 scobya päällekkäin. Scobyt pärjäävät pelkällä startterinesteellä pitkään, mutta jos aiot säilöä scobejasi hotellissa viikkoja, lisäää teetä ja sokeria, jotta scobeiltasi ei lopu ruoka kesken. Laita kangasliina lasipurkin kanneksi ja säilö scobyt pimeään, huoneenlämpöiseen paikkaan. Lisää teetä hotelliin noin 3kk välein.

Scobyhotelli on lasipurkki, missä asuu yksi tai useampi scoby