Kombucha – terveysvaikutukset ja hyödyt

Kombuchan lisääminen ruokavalioosi saattaa parantaa terveyttäsi monella tapaa. Tämä artikkeli käsittelee kombuchan suurimpia hyötyjä ja tarkastelee tutkimuksia, joita aiheesta on tehty.

Probioottien lähde

Kombucha on probioottien lähde

Kombucha on peräisin Kiinasta, missä se on toiminut terveysjuomana jo yli 2000 vuoden ajan. Vaikka kombuchan terveysvaikutuksista ei ollut näyttöä ennen tutkimuksia, ihmiset pitivät sitä terveysjuomana.

Se tehdään tietynlaisista bakteereista, hiivasta, sokerista ja teestä.

Kombucha valmistetaan fermentaatiolla (käymällä). Tämän prosession aikana kombuchaan muodustuu etikkahappoa, monia muita happoja, pieniä määriä alkoholia ja kaasuja, mitkä hiilihapottavat kombuchan (Mikä on kombucha?).

Monia hyvänlaatuisia bakteereja kasvaa myös kombuchaseoksessa. Vaikka kombuchan probioottisia hyötyjä keholle ei ole suoranaisesti todistettu, on siinä monia lajikkeita maitohappobakteereja, joilla on probioottisia vaikutuksia.

Probiootit asuttavat suolistosi hyvälaatuisilla bakteereilla. Probiootit voivat edistää monia asioita kehossassi, kuten ruoansulatusta, tulehduksia ja jopa auttaa sinua pudottamaan painoa. Jotkut tutkimukset myös osoittavat että ne helpottavat ärtyneen suolen oireyhtymän (IBS) vaivoja.

Kombuchan terveysvaikutuksina usein markkinoidaan juuri suoliston toiminnan paranemista.

Kombucha on käynyttä teetä. Se on hyvä probioottilähde, joka auttaa kehoa mm. painon pudotuksessa ja ruoansulatuksessa.

Antioksidantit maksa

Kombucha sisältää antioksidantteja

Antioksidantit auttavat taistelussa reaktiivisia molekyylejä vastaan, jotka voivat vahingoittaa terveitä soluja. Esimerkiksi C-vitamiini on tunnettu antioksidantti.

Monet tutkijat ovat havainneet, että antioksidantit ruoasta ja juomasta ovat parempia terveydellesi kuin lisäravinteena nautitut.

Kombuchalla on suuria antioksidanttisia vaikutuksia maksassa. Rotilla tehdyt tutkimukset paljastavat, että säännöllisesti kombuchaa nauttivilla testikohteilla maksan myrkyllisyysarvot laskivat yli 70%.

Vaikka ihmiskokeita ei ole vielä tehty, tutkimustulokset näyttävät lupaavilta.

Tutkimukset osoittavat, että kombuchan antioksidantit edistävät maksan hyvinvointia.

Saattaa auttaa syöpää vastaan

Kombucha saattaa auttaa suojaamaan syöpää vastaan

Nykyaikana tuntuu, että jokaisesta aineesta on tutkimus, minkä tuloksena se joko vähentää tai nostaa syövän riskiä. Mutta siihen kaikki perustuu. Toistoon. Jos miettii syövän ja ruokavalioden suhdetta, niin puhutaan kymmenien vuosien ajan nautittavista tuhansista eri raaka-aineista. Mikään näistä ei yksinään merkitse paljon, mutta kun vuodet kuluvat, niin pienet riskipromillet saattavatkin ynnääntyä suuriksi luvuiksi.

Tutkimusten mukaan kombuchassa olevat tee-polifenolit estävät syöpäsoluja muodostumasta. Ne myös vähentävät syöpäsolujen selviytymistä. Tämä siis kertoo, että kombuchalla voi olla rooli syövän ennaltaehkäisemisessä ja/tai sen parantamista edistävä rooli.

Tarkkaa tietoa kuinka syöpävastaiset polyfenolit toimivat ei kuitenkaan ole.

Tutkimukset myös osoittavat, että vihreän teen juojilla (kombucha on tehty vihreästä teestä) on pienempi riski sairastua eturauhas-, rinta- ja paksusuolensyöpään.

Kombucha voi estää syöpäsolujen muodostumista laboratoriokokeissa. On epäselvää, vaikuttaako kombuchan juominen syöpäriskiin.

etikkahappo

Kombucha voi tappaa bakteereja

Kombuchan fermentaatioprosessissa muodostuu mm. etikkahappoa.

Vuonna 2000 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kombuchassa oleva etikkahappo pystyy tuhoamaan monia haitallisia mikrobeja ja auttamaan taistelussa useita bakteereja vastaan. Tämä siis tarkoittaa, että yksi kombuchan terveysvaikutuksista on tuhota tauteja ennen kuin ne ehtivät levitä kehoomme.

Kombuchassa oleva etikkahappo torjuu haitallisten bakteerien ja hiivojen kasvua.

Kolesteroli

Kombucha vähentää sydänsairauksien riskiä

Sydänsairaudet ovat maailman yleisin kuolinsyy.

Tiettyjen kolesterolien korkeat arvot nostavat sydänsairauden riskiä. Tutkimukset vuosilta 2012 ja 2015 osoittavat, että kombucha vähentää sydänsairauksiin yhdistettyjen kolesterolien arvoja kehossa (jopa niin lyhyessä ajassa kuin 30 päivässä).

Tutkimusten mukaan vihreän teen juojilla on 31% pienempi riski sairastua sydänsairauteen. Tämä pätee myös kombuchan juojiin, koska kombucha on valmistettu vihreästä teestä.

Kombucha tasoittaa kolesteroliarvoja ja saattaa myös ennaltaehkäistä sydänsairauksia.

verensokeri

Kombucha auttaa hallitsemaan diabetestä

Tyypin 2 diabetes aiheuttaa korkeaa verensokeria ja immuniteettiä insuliinille.

Diabeetikkorotilla tehty tutkimus havaitsi, että kombucha hidasti hiilihydraattien imeytymistä kehoon, mikä taas pienensi verensokeriarvoja.

Lähes 300 000 henkilölle tehty tutkimus osoitti, että vihreän teen juojilla on 18% pienempi todennäköisyys sairastua diabetekseen.

Kombucha pystyi tasaisesti vähentämään diabeetikkorottien verensokeriarvoja

Kombucha hyödyt

Kombuchan terveysvaikutuksista on tehty suhteellisen vähän tutkimuksia (verrattuna siihen, miten paljon monia muita aineita on tutkittu), mutta tutkimustulokset vaikuttavat lupaavilta.

Kombucha ei ole lääkettä, eikä se korvaa lääkkeitä. Se on hyvänmakuista juomaa, mistä on hyötyä kehollesi. Monesti juomme päivittäin limonadeja, olutta, energiajuomia, sokeroituja mehuja tai muita keholle epäsovia juomia. Suosittelemme korvaamaan nämä kombuchalla, joka kehon tuhoamisen sijaan auttaakin sitä.

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi