Kombuchan maustaminen
Meillä Suomessa on hyvä tilanne kombuchan maustamisen suhteen, sillä täällä kasvaa paljon tuoreita marjoja ja yrttejä, jotka sopivat erityisen hyvin kombuchaan.
Vinkkejä kombuchan maustamiseen
Kombuchan maustaminen tapahtuu toisen fermentaation aikana. Seuraavassa kappaleessa käydään prosessi lyhyesti läpi, mutta jos kombuchan valmistaminen ei ole tuttua sinulle, suosittelemme lukemaan laajan artikkelimme kombuchan valmistamisesta: Kombucha Ohje
Kun kombuchasi on fermentoitunut, täytä pullot erilaisilla mausteilla ja kombuchalla. Yleensä hyvä ohjesääntö on täyttää 20% pullosta mausteilla ja 80% kombuchalla. Perinteinen tapa maustaa kombucha on antaa mausteiden hautua ja kombuchan hiilihapottua noin 3 vuorokautta, jolloin seos on valmis. Voit kaataa maustetun kombuchan lasiin siivilän läpi, jotta mausteet eivät päädy lasiin.
Suosin itse tapaa jossa kombuchan valmistamisessa on kolme eri fermentointivaihetta. Ensimmäisenä tehdään kombucha. Toisessa kombucha ja mausteet seisovat pullossa vuorokauden, jonka jälkeen maustettu kombucha siivilöidään ja pullotetaan uudestaan. Tässä vaiheessa kombucha on jo maustunut, mutta hiilihappoa ei ole kertynyt tarpeeksi ja ne mitkä ovat kertyneet, katoavat pulloja avatessa. Kolmas fermentaatio on nimenomaan prosessi, missä maustettuun kombuchaan lisätään hiilihapot. Riippuen mausteista, hiilihapottuminen kestää 2-4 vuorokautta. Jos teet kolmannen fermentaation, niin maustamisen eli toisen fermentaation voi myös tehdä esim 3 litran avoimissa astioissa.
Kannattaa pitää kirjaa mausteista ja ajoista, sillä juuri oikeaa hiilihappopitoisuutta on hankala saada. Siihen vaikuttavat fermentoinnin lämpötila, scobyn ominaisuudet, mausteessa oleva sokeri ja lisätty sokeri. Hedelmissä, esim ananaksessa on paljon sokeria ja ne hiilihapottuvat nopeasti. Jos taas maustat kombuchan esim. pelkillä yrteillä, kannattaa seokseen lisätä paljon sokeria.
Parhaat kombucha maut
Inkivääri Sitruuna
Tämä on itselleni ainakin klassikko. Inkivääri antaa pientä potkua juomaan, kun taas sitruuna tuo siihen raikkautta. Osta inkiväärin juurta kaupasta, kuori se perunakuorimella ja raasta esim porkkanaraastimella.
- Resepti 0.5l pulloon
- 2cm pala inkivääriä
- ½ sitruunaa
- 1 ruokalusikallinen sokeria
Mansikka/vadelma lime
Erittäin hyvä kesäjuoma. Tästä tulee vähän kuivan mansikkasiiderin makuista. Itse tykkään kuivista mauista, mutta lisäämällä enemmän sokeria saat juoman eläväisemmäksi. Voit laittaa mansikkaa tai vadelmaa tai sekoittaa molempia.
- Resepti 0.5l pulloon
- ~3 mansikkaa (tai sen verran että pilkottuna pullon pohjalla on noin 0.5cm kerros marjoja)
- 1 lime
- ½ ruokalusikallista sokeria (Jos tykkäät makeasta voit laittaa 1½ lusikallista sokeria)
Mustikka
Mustikka tuo ihan yksinään erittäin hyvän maun. Mustikan maku katoaa pahasti jos sokeria ei lisää tarpeeksi.
- Resepti 0.5l pulloon
- 15 mustikkaa
- 1½ ruokalusikallista sokeria
Minttu Lime
Minttu-Lime Kombucha on todella mukava kesäjuoma. Voit mixata minttu-lime kombuchaa myös jäähileeseen ja rommiin, niin saat kombucha mojitoa.
- Resepti 0.5l pulloon
- 6 mintun lehteä
- 1 lime
- 1 ruokalusikallinen sokeria
Mango
Mango-kombucha on erittäin hyvää jos tykkää mangon mausta. Tätä on tullut monesti tehtyä ja valitettavasti maku vaihtelee hyvin paljon riippuen onko ostamasi mango tarpeeksi kypsää vai ei. Ylikypsä on parempi kuin vähän raaka. Kannattaa ostaa mangot hyvissä ajoin ja antaa niiden kypsyä pöydälle 3-4 päivää. “Syöntikypsät” mangot kaupoissa ei myöskään lähes ikinä ole oikeasti syöntikypsiä. Jos huomaat, että mangosi on hieman raaka kun olet laittamassa sitä kombuchaan, laita vähän enemmän sokeria joukkoon.
- Resepti 0.5l pulloon
- 1/4 mango
- ½ ruokalusikallista sokeria
Ananas Basilika
Basilika oli sellainen maku mikä tuntui täysin hullulta kokeilla juomassa. Mutta maku varsinkin ananaksen kanssa oli erittäin hyvä. Muista ostaa täysin tuoreananas, ei tietenkään mitään säilykkeitä. Sokeria ei lisätä, sillä ananaksessa on itsessään paljon sokeria ja ainoat tilanteet, milloin minulla on pullot suihkunnu kattoon asti on vesimelonin ja ananaksen kanssa, mihin oli lisätty sokeria.
- Resepti 0.5l pulloon
- 5 basilikan lehteä
- 4x 2x2cm palaa ananasta