Kombucha ohje

Tätä ohjetta seuraamalla teet takuuvarmasti erittäin hyvää kotitekoista kombuchaa. Ohjeessa käydään läpi mitä tarvikkeita kombuchan valmistuksessa tarvitaan sekä yksityiskohtaiset vaiheet jokaiseen prosessiin.

Kombuchan valmistus kotona

Ensimmäinen vaihe kombuchan valmistuksessa on fermentaatio (käyminen), jossa scoby muuttaa teen sokerit ja kofeiinit mm. probiooteiksi. Prosessi kestää noin 7-14 päivää ja lopputuloksena on maustamatonta, hiilihapotonta kombuchaa.

Seuraava vaihe on toinen fermentaatio, missä kombucha pullotetaan ja maustetaan haluammillasi mausteilla. Toisen fermentaation aikana kombucha hiilihapottuu. Prosessi kestää 1-4 päivää, jonka jälkeen maustetun kombuchan voi nauttia kylmänä.

Kombuchan valmistusvaiheet

Mitä kaikkea tarvitsen?

Voit valmistaa kombuchaa isomman tai pienemmän erän kerralla. Tässä kombucha ohjeessa fermentoidaan 3 litraa kombuchaa, mutta kertomalla kaikki raaka-aineet kahdella, saat oikeat määrät 6 litran tekemiseen jne.

3l kombucha ohje

Määrä Tuote
20 g irtoteetä
210 g ruokosokeria
3 dl startterinestettä (maustamatonta kombuchaa)
1 kpl Scoby

Teen on oltava täysin lisäaineetonta ja sokerin mahdollisimman puhdasta luomu ruokosokeria (paras tee kombuchaan). Scoby ruokkii itseään näillä aineilla ja ne vaikuttavat tuotteen lopputulokseen huomattavasti (Mikä on scoby?).

Välineiksi tarvitset 3L lasiastian, teräskattilan teen keittämiseen, haudutuspusseja teelle, hengittävän kangasliinan lasiastian kanneksi ja narua/kuminauhaa pitämään kangaskannen kiinni. Lämpömittari on myös hyödyllinen.

Lisäksi toisen fermentaation tekemiseen tarvitset mausteeksi esim. hedelmiä, marjoja, yrttejä tms. (Artikkeli kombuchan maustamisesta)

Lisää välineistä kattavassa artikkelissamme: Kombuchan valmistamiseen tarvittavat välineet.

Pääset myös suoraan alkuun ostamalla kombucha aloituspakkauksen.

Ensimmäinen Fermentaatio

Ensimmäisen fermentaation aikana scoby muuttaa teessä olevan sokerin ja kofeiinin keholle hyödyllisiksi probiooteiksi.

Huolehdi, että kätesi ja astiat ovat puhtaita. Scoby ruokkii itseään myös epäpuhtauksilla.

Ensimmäinen fermentaatio

Kombucha ohje

kattila

1.Kiehauta 1,2 l vettä kattilassa.

teepussi

2.Lisää tee siivilässä tai haudutuspusseissa kattilaan ja anna hautua 20 min. Jos keität teetä liian pitkään, kombuchaan saattaa muodostua kitkerä maku.

sokeri

3.Poista tee ja lisää sokeri. Sekoita, niin kauan että sokeri liukenee veteen.

lämpömittari

4.Lisää teeseoksen sekaan 1,5l kylmää vettä ja sekoita. Tarkista, että seos on nyt vähän alle 30 asteista. Scoby vahingoittuu liian kuumissa olosuhteissa.

kaada neste

5.Kaada teeseos (alle 30c) lasiastiaan. Lisää sekaan 3dl startterinestettä (kombuchaa) ja Scoby.

lasipurkki

6.Sido lasipurkin päälle kangasliina suojaksi ja sijoita purkki pimeään paikkaan huoneenlämppön tekeytymään.

kalenteri

7.Anna käydä 7-14 päivää. Käymisaika riippuu lämpötilasta ja scobystä. Pidempi käyminen tekee mausta etikkamaisemman ja lyhyempi jättää enemmän makeutta.

Kombucha fermentoitu

8.Kun maku on hyvä, ota Scoby erilliseen astiaan. Sekoita kombucha ja ota 3 dl seosta talteen seuraavaa erää varten. Pullota jäljellä oleva kombucha toista fermentaatiota varten.

Vinkkejä onnistumiseen

Älä säilö Scobyasi jääkaappiin. Se pärjää paremmin lämpimässä. Jos kuitenkin näin on käynyt, siirrä Scoby huoneen lämpöön pariksi päiväksi ennen fermentaatiota.

Kun kombuchasi on valmistumassa, anna sen valmistua rauhassa häiritsemättä sitä. Viidentenä päivänä voit alkaa maistelemaan teostasi. On hyvä maistella tuotostasi fermentaation aikana. Silloin opit, miten maku muuttuu prosessin edetessä.

Käytä hyvälaatuista teetä ja sokeria. Ei mitään lisäaineita.

Muista maistaa. Jos et ole varma onko kombuchasi valmista, mutta se maistuu ihan hyvälle, lopeta fermentaatio. Jos fermentaatio menee liian pitkälle, jää kombuchaan melko etikkainen sivumaku mikä jää elämään lopputuotteeseenkin asti. Jos taas keskeytät fermentaation liian aikaisin, on kombucha vain vähän liian makeaa. Makeus katoaa ajanmyötä esim jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti voit lisätä kombuchaan vähemmän makeita mausteita toisessa fermentaatiossa.

Toinen Fermentaatio

Toinen fermentaatio eli kombuchan maustaminen. Tämän prosessin aikana kombuchaan muodostuu makua ja hiilihappoja. Makuehdotuksia on artikkelissamme Kombuchan maustaminen

Toinen fermentaatio

Kombucha ohje 2. fermentaatio

Kombucha kesken

1.Laita kombucha tiiviskorkilliseen pulloon. Jos pullon korkki vuotaa, kombuchaan tulee vähemmän hiilihappoja. Älä käytä neliönmuotoisia pulloja, ne voivat räjähtää hiilihaposta.

Mausteet

2.Lisää haluamasi mausteet pulloon kombuchan sekaan. Marjat, pilkotut hedelmät, inkivääri ja yrtit ovat tyypillisiä mausteita. Siirrä pullot huoneenlämpöön, pimeään paikkaan.

Hiilihapot

3.Avaa korkki kerran päivässä. Kombuchaan kertyy joskus paljon hiilihappoa. Liian hiilihapottuneena kombucha vaahtoaa yli pullosta.

Valmis Kombucha

4. Anna fermentoitua 1-4 päivää. Sen jälkeen siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kylmänä.

Kysymyksiä & vastauksia

Vaikka noudatat kombucha ohjetta, saattaa sinulla olla paljon kysyttävää. Tässä yleisempiä kysymyksia ja vastauksia.

Mitä tehdä jos kombuchassani ei ole hiilihappoja?
Jätä kombuchasi pullossa vuorokaudeksi huoneenlämppön (siirrä sen jälkeen jääkaappiin ja nauti kylmänä). Scoby on vielä aktiivisena pullossa ja jatkaa fermentoitumista, täten tehden myös hiilihappoa. Jos tämä tapahtuu aina toisen fermentaation jälkeen, pidennä käymisaikaa. Jos taas esim otat hedelmänpalat tai muut mausteet kombucha pullosta kaataen nesteen siivilän läpi, katoaa iso osa hiilihapoista. Ratkaisu tähän on tehdä kolmas fermentaatio. Anna kombuchasi maustua toisen fermentaation aikana, jonka jälkeen siivilöit tähteet pois ja pullotat kombuchan uudestaan. 1-2 vuorokautta on hyvä aika hiilihapon muodostumiseen.

Kuinka pitkään kombucha säilyy jääkaapissa?
Kombucha säilyy noin kolme kuukautta jääkaapissa. Sen jälkeen juoma alkaa maistua vanhan makuiselle, mutta se on silti turvallista juoda.

Apua scobyny uppoaa lasipurkkiin!
Jotkut scobyt kelluvat, jotkut uppoavat purkin pohjalle. Kaikki on ok.

Kombuchassani on ihmeellisiä narun näköisiä hiutaleita, mitä teen?
Ne ovat kuolleita hiivasoluja, jotka ovat turvallista syödä tai juoda. Jos et pidä niiden tunnosta suussassi, siivilöi kombuchasi ennen pullottamista.

Onko Scoby syötävä?
On. Se valmistetaan suunnilleen samoin kuin sienet.

Kuinka paljon kombuchassa on kofeiinia?
Riippuu täysin Scobystasi ja fermentaatiovaiheen pituudesta. Yleensä pullossa kombuchaa on alle 15mg kofeiinia. Vertailun vuoksi esim kahvikupissa on noin 95mg ja kupissa vihreää teetä on 25mg.

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi