Mitä välineitä tarvitsen kombuchan tekoon?

Kombucha starter kit

Kaikki kombuchan tekemiseen tarvittavat asiat saa helposti ja kätevästi kombucha starter kit-paketeista. Monet eri valmistajat tekevät näitä ja ne ovat helppo tapa aloittaa kombuchan tekeminen itse.

Katso artikkelimme paras kombucha aloituspakkaus.

Starter kit on helppo tapa saada kaikki tarvittava samassa paketissa

Sokeri

Sokeri on scobyn ruokaa. Älä osta muuta kuin luomu ruokosokeria. Sitä saa ihan perus ruokakaupoista. Ruokosokeri on ruskeaa, luomu ruokosokeri on valkoista.

Osta luomu ruokosokeria

Tee

On tärkeää, että tee ei ole maustettua. Voit käyttää maustamatonta mustaa, vihreää, valkoista tai oolong-teetä. Voit myös sekoittaa teetä, esim 50% vihreää, 50% mustaa.

Jos olet epävarma, onko tee maustettua vai ei, katso ainesosalistaa. Siinä ei pitäisi olla mitään ylinmääräistä. Esim. 100% musta tee.

Lisää tietoa artikkelissamme paras tee kombuchaan.

Käytä maustamatonta teetä

Kombucha sieni eli scoby eli volgansieni

Scoby tekee koko fermentaatioprosessin mahdolliseksi. Se on elävä bakteeriyhdyskunta. Scobeja kasvaa yksi lisää jokaisen fermentaatioprosessin aikana. Jos siis tunnet jonkun, kuka tekee kombuchaa, saatat saada häneltä scobyn. Muussa tapauksessa niitä voi tilata luontaistuotekaupoista.

Osta scoby turvalliselta toimijalta. Ne ovat eläviä oranismeja.

Fermentaatioastia

Ensimmäiseen valmitusvaiheeseen tarvit astian, jossa scoby, tee ja sokeri asuu yli viikon ajan. Scoby ruokkii itseään ympärillään olevilla asiolla. Jos esimerkiksi laitat scobyn muoviastiaan, alkaa se imemään muovia itseensä, mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu. Scobylle ainakin turvallisia astioita ovat lasiastiat ja ruostumattomasta teräksestä tehdyt astiat. Huonolaatuinen metalli saattaa imeytyä scobyy. Jos siis käytät metallia, ole varma että se tosiaan on ruostumatonta terästä.

Joissain lasiastioissa on hana, mikä on hyödyllinen mutta ei pakollinen. Hanat ovat usein muovia, katso siis että ostat sellaisen mikä on ruostumatonta terästä. Teräshanoja voi myös ostaa erikseen ja vaihtaa itse lasiastiaan kiinni.

Astian koko riippuu siitä kuinka paljon haluat kombuchaa tehdä. Tekemisen vaiva on isompi pienemmissä astioissa, mutta suuremmissa astioissa käymisprosessissa kestää kauemmin plus se on isompi takaisku jos erä menee pieleen. Suosittelemme alkuun noin 3-5 litran astioita.

Suosittelemme 3-5 litran lasiastiaa

Lämpömittari

Lämpömittari ei ole ollenkaan pakollinen, mutta hyödyllinen. Sitä tarvii kahdessa tilanteessa. Kombucha tehdään noin 21-30 asteen lämpötilassa. Ensimmäinen tilanne on, kun yhdistät teeseoksen ja scobysi. Jos tee on liian kuumaa, saattaa scoby vahingoittua tai kuolla. Voit tietenkin jättää teen pöydälle jäähtymään, jotta se lopulta on huoneenlämpöistä. Tässä saattaa kestää kauna ja tee saattaa olla 35-40 asteista pitkänkin ajan jälkeen. Jos jäähdytät teetä jääkaapissa, saattaa se myös laskea alle 20 asteen. Toinen lämpömittarin käyttö on fermentaation aikana. On hyvä seurata lämpötilaa tasaisin väliajoin.

Helpoin tapa on ostaa fermentaatioastian kylkeen liimattava lämpömittari.

Suosittelemme liimattavaa lämpömittaris. Lämpömittari ei ole pakollinen.

Pullot

Lopulta kombucha pitää pullottaa. Tärkeintä pulloissa on tiivis korkki. Voit käyttää esimerkiksi kaupasta ostamiesi kombuchojen pulloja jos olet säilyttänyt niitä. Mutta helpoin tapa on ostaa patenttikorkillisia pulloja. Suosittelemme 0.5l pulloja, sillä ne juodaan nopeasti tyhjäksi. Isompien pullojen ongelma on se, että niissä on monta kerta annosta, mikä tarkoittaa, että pulloa avataan monta kertaa. Tällöin hiilihapot katoavat. Hyvä puoli taas suuremmissa pulloissa on, että maustaminen on vähemmän työläämpää.

Suosittelemme lasisia 0.5l patenttikorkillisia pulloja

Suppilo

Kombuchan pullotuksessa juoma pitää oikeasti saada pulloon. Siihen tarvii suppilon. Teräs suppilo on optimaalinen, mutta se ei ole katastrofi jos kombuchasi kulkee muovisuppilon läpi, sillä ajallisesti se ei ehdi koskettamaan sitä paljoa.

Suosittelemme suppiloa, joka on tehty ruostumattomasta teräksestä

Siivilä

Siivilä ei myöskään ole pakollinen väline, mutta toisen fermentaation jälkeen, kun kombucha on maustunut, on pullossa marjan palasia tai inkiväärin palasia tai muita kökkäreitä. Kaikki nämä ovat syötävää, mutta juomiselämis paranee jos siivilöit lasillisesi ennen juontia.

Esim. pieni metallinen teesiivilä on hyvä. Siivilä ei ole pakollinen.

Teepussi

Kombuchaan laitetaan aina irtoteetä. Tarvitset jonkun esineen pitämään teenhiukkaset kasassa.

Suosittelemme isoa, metallista teesiivilää

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi