Mikä tee kombuchan valmistukseen?

Tee on erittäin tärkeä raaka-aine kombuchan valmistuksessa. Se toimii kombucha sienen eli scobyn ruokana. Väärän teen käyttäminen johtaa scobyn huonovointiin ja/tai lopputuotteen huoneen makuun. Mikä tee on paras kombuchan valmistukseen?

Tee kombuchan valmistukseen

Mikä on “oikeaa” teetä?

Kaikki oikea tee tulee yhdestä kasvilajikkeesta. Sen latinalainen nimike on camellia sinensis.

Oikeisiin teihin kuuluu mm. musta tee, oolong tee, vihreä tee, valkoinen tee ja pu-erh tee. Teet eroavat väriltään ja maultaan pelkästään sen takia, miten camellia sinensis kasvilajike on prosessoitu.

Camellia sinensis kasvin lehdissä on polyfenoliseita yhdisteitä. Näitä yhdisteitä bakteerit ja hiiva (scoby) syö ja muuttaa makean teen kombuchaksi.

Camellia sinensis kasvista tehty tee sisältää eniten ravintoa scobylle. Esim. vihreä ja musta tee.

Entä maustet tai muut teet?

Mikä ei ole “oikeaa” teetä? Minttutee tai kamomillatee ova tuttuja termejä, mutta ne ei varsinaisesti ole teetä. Ne ovat muista yrteistä tai kasveista hauduttamalla tehtyjä makuseoksia.

Näissä makuseoksissa ei ole tarpeeksi ravintoaineita scobylle eivätkä siksi sovellu kombuchan valmistukseen.

Jokaiseen sääntöön on tietenkin poikkeus ja monet kombuchan valmistajat ovat onnistuneesti käyttäneet mm. hibiscus-kukkia, yerba matea tai rooiobosta. Jos olet kokenut, voit lähteä kokeilemaan erilaisia seoksia. Ole kuitenkin tarkkana, sillä jos scobysi on aliravittu, saattaa kombuchaasi muodostua hometta, koska homeelta estäviä happoja ei pääse tekeytymään. Scobysi voi myös vahingoittua pysyvästi tai sen laatu heikentyä.

Älä käytä maustettua teetä kombuchan valmistuksessa.

Paras tee kombuchaan

Uskomme, että musta tee on ravinnoltaan paras kombuchan valmistukseen. Tutkimusten mukaan taas vihreässä teessä on kaikista eniten terveyshyötyjä. Voit hyvin valmistaa kombuchasi pelkästä mustasta tai vihreästä teestä, mutta suosittelemme 50:50 sekotusta niiden välillä (Eli 50% mustaa teetä, 50% vihreää). Kunhan käytät camellia sinensiksestä tehtyä teetä, eli oikeaa teetä, loppu on kiinni sinun makumieltymyksistä.

Käytä mustaa ja vihreää teetä 50:50 suhteessa.

Irtotee vai pussitee?

Irtotee on parempaa.

Teepussit sisältävät usein huonolaatuisia tai pieniä, leikattuja palasia, joista saattaa tulla kitkerä maku pitkään hauduttaessa. Irtotee on yleensä kilohinnaltaan myös paljon halvempaa kaupassa. Huonolaatuisista teepusseista saattaa myös imeytyä teehen kaikennäköisiä kemikaaleja.

Osta irtoteetä

Suosituimmat tuotteet

Fairment Scoby

Scoby + Starter neste

Osta
amazon.de
Fairment Kombucha

Fairment Kombucha - 12 Mix pack

Osta
amazon.de
Suolistovallankumous

Suolistovallankumous

Osta
adlibris.fi
Inkivääri-Sitruuna Kombucha

Puhdistamo Kombucha Inkivääri-Sitruuna 12-pack

Osta
hyvinvoinnin.fi